20 Şubat 2008 Çarşamba

Sürücü kursları fiyatlarını düşürdü

Sürücü kursları fiyatlarını düşürdü

Ard arda açılan kurslar rekabeti kızıştırdı, tüketici karlı çıktı...

Özellikle kış aylarında müşteri sayısı azalan sürücü kursları, çok fazla kurs açılmasının da etkisiyle sert rekabet ortamı nedeniyle indirimde zirve yaptı. Halen Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği tarifede kurs ücreti 540 YTL olarak görünüyor. Ancak halen en pahalı kurs ücreti resmi tarifenin yüzde 30 altında uygulanıyor.

2 BİN 400 KURS VAR

Hatta resmi tarifenin yüzde 60 altında ücret uygulayan kurslar da var. Müşteri kapmak isteyen sürücü kurslarında ücretler 250 YTL’ye kadar düşmüş durumda. Örneğin İstanbul Kadıköy’de bir ay öncesine kadar kurs ücreti 270 YTL iken toplantı yapan kurslar artık zarar ettikleri gerekçesiyle ücreti, 4 yıl önce uyguladıkları rakama yani 400 YTL’ye çektiler. Ancak İstanbul’da ilçeler arasında da kurs ücreti çok farkediyor. Bahçelievler’deki Obje Sürücü Kursu ücreti özel kampanyada 250 YTL’ye kadar indirdi. Sultanbeyli’deki Altınay Sürücü Kursu ise peşinde ücreti 270 YTL’ye indirdi. Kurs 350 YTL’ye dört taksit yapıyor. Ancak 35 YTL’lik sınav ücreti, 15 YTL’lik direksiyon sınavı ücreti ve 250 YTL’lik trafik tescil sürücü belgesi bu rakamın içerisinde yer almıyor. Her yıl 6 bine yakın kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiği Türkiye’de kurs sayısına sınırlama getirilmemesi, kalitenin de düşmesine neden oluyor. Kurs standartları sadece kağıt üzerinde kalıyor. Halen sürücü kursu sayısı İstanbul’da 530, Türkiye genelinde ise 2 bin 400. Oysa Avrupa başkentlerinde bu sayı 5’i geçmiyor.

"Kalite ilkelerine uyarsak ehliyet ücreti en az 1000 YTL’ye yükselir"

Marmara ve Trakya Bölgesi Sürücü Kursları Federasyonu Başkanı Mustafa Çetin, kurs sayısı arttıkça kalitenin düştüğünü söyledi. Eğitimle ilgili standartları düşürmemek gerektiğini kaydeden Çetin ‘AB standardında kurs verilmesi halinde devlete ödenen rakamlar hariç sadece kurs ücretinin en az bin YTL olması gerekiyor. Ancak 180-200 YTL’ye kadar ücretler düşürülüyor. Kağıt üzerinde eğitim verilmiş gibi görünüyor. Denetimler çok iyi yapılmalı. Örneğin 20 saat direksiyon gerekiyor. Ama direksiyonun bir saatinin maliyeti 25 YTL. Yani uygulanmıyor. Uygulansa sadece direksiyona 500 YTL istenmesi gerekir’ diye konuştu.

Bu standartlar sözde kaldı

Sürücü belgeleri 3 yıl içinde değiştirilecek. Sürücü belgesi almaya hak kazananlara, stajyer sürücü belgesi verilecek. Stajyer sürücü belgesi 2 yıl geçerli olacak. Bu süre içerisinde 2 kez kırmızı ışık kuralını, 2 kez de hız sınırlarını aşan, 60 ceza puanını dolduranın belgesi geri alınacak.

Sürücü belgesi sahipleri 60 yaşa kadar 10 yılda bir, 60-65 yaş arası bir kez ve 65 yaşından sonra ise 3 yılda bir ehliyetlerini değiştirecekler.

Star

Hiç yorum yok:

Add to Google